Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Joenssonligan Och Dynamit Harry En Svensk Klassiker

Jönssonligan och Dynamit-Harry - en svensk klassiker

En tidlös komedi

Jönssonligan är en av Sveriges mest älskade komedifilmer. Den har setts av miljontals människor sedan den släpptes 1981. Filmen handlar om en grupp småkriminella som planerar en stöt mot ett värdetranspor.

Filmen är full av humor och spänning. Den har även blivit en kultklassiker, med många minnesvärda scener och repliker. Jönssonligan är en film som alla svenskar bör se.

Karaktärerna

Jönssonligan består av fyra karaktärer: Jönsson (Gösta Ekman), Dynamit-Harry (Björn Gustafson), Ragnar Vanheden (Ulf Brunnberg) och Rocky (Ulf Brunnberg). Jönsson är ledaren för ligan, och han är en mycket intelligent och listig brottsling.

Dynamit-Harry är en impulsiv och våldsam man, som älskar att spränga saker. Ragnar Vanheden är en feg och försiktig man, som ofta är rädd för att bli upptäckt. Rocky är en ung och entusiastisk brottsling, som ser upp till Jönsson.

Skaparna

Jönssonligan skapades av manusförfattaren och regissören Hans Alfredson och skådespelaren Gösta Ekman.

Alfredson var en mycket framgångsrik författare och regissör, som bland annat har skrivit och regisserat filmer som "Äppelkriget" (1971) och "Repmånad" (1979).

Ekman var en av Sveriges mest älskade skådespelare, som har medverkat i över 100 filmer och tv-serier.

Filmens framgång

Jönssonligan blev en stor framgång när den släpptes. Den sågs av över 2 miljoner människor på bio, och den vann flera priser, däribland en Guldbagge för bästa film.

Filmen har även blivit en stor succé på video och DVD, och den har visats på tv flera gånger.

En svensk klassiker

Jönssonligan är en svensk klassiker som har älskats av generationer av svenskar.

Filmen är full av humor, spänning och minnesvärda karaktärer. Den är en film som alla svenskar bör se.


Comments